Útnak indul a Napenergia Plusz Program – jelentette be Koncz Zsófia az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a tárca Facebook-oldalán. Hozzátette, a kormány olyan modern háztartási kiserőművek létesítéséről döntött, ami nemcsak a napelemek telepítését, hanem az energiatárolást is magába foglalja.

A 75 milliárd forintos keretösszegű pályázatban a családok vissza nem térítendő támogatást kapnak, ami a költségeik 65 százalékát fedezi – hangsúlyozta az államtitkár. Mint ismert, Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Portfolió szakmai konferenciáján jelentette be a háztartási napelemek jövő évtől érvényes elszámolási rendszerének számos fontos új elemét, illetve itt derült ki, hogy a kabinet egy új 75 milliárd forintos támogatási programot is indít a panelek és a tárolók együttes építésére. A bruttó elszámolás azokra vonatkozik majd, akik idén szeptember 7-e után adták vagy adják be a napelem telepítési kérelmüket, vagyis már nem kerülnek be a meglehetősen kedvezményes, de az utóbbi időben sok vitát kiváltó éves szaldóelszámolásba. A tárca szerint az új pályázók azonban nagyon kedvező rendszerben lesznek, mivel a nappal fel nem használt, megtermelt áramot éjszaka maguk használhatják fel, éppen ezt segíti a 75 milliárd forintos lakossági tároló telepítési pályázat. Ugyanakkor az akkutámogatás legfeljebb 4 kilowatt teljesítményű napelemes rendszerekhez lesz elérhető, az akku kapacitása pedig legfeljebb 8 kilowattóra lehet majd.

75 milliárd forinttal indul a Napenergia Plusz Program

A G7 szerint a támogatással legfeljebb 4 kilowatt teljesítményű napelemrendszer egy évben összesen átlagosan 4800 kilowattóra áramot fog megtermelni. Mivel ez a termelés szezonális, nyáron a háztartás sok áramot termel, a feleslegből meg lehet tölteni a 8 kilowattórás akkut, és ha még mindig marad, akkor el kell adni 5 forintért az áramcégnek. Számításaik szerint télen azonban egy ekkora rendszer még akkor sem fog 4-5 kilowattóránál több áramot termelni egy nap, ha ideálisak a körülmények, de ez inkább kivétel, a reális termelés 1-2 kilowattóra lesz. Sok áramot kell tehát majd venni, kilowattóránként 36/70 forintért. A portál úgy látja, egy 8 kilowattórás akkumulátor ára jelenleg bruttó 1,5 millió forint körül kezdődik (ez majdnem annyi, mint amennyibe a 4 kilowattos napelemrendszer kerül), de a 65 százalékos támogatással ez félmillió forintra csökkenthető. Ilyen feltételek mellett a G7 szerint nem reális, hogy a napelemre épülő elektromos alapú fűtési rendszerek versenyképesek legyenek a gázzal.

Oszd meg a bejegyzést, válassz platformot!

Kapcsolódó termékek

Villamossági alkatrészek & Kiegészítők

Tigo TS4-A-O Optimalizáló

14 990 Ft + ÁFA
209 200 Ft + ÁFA
242 800 Ft + ÁFA
Rendelésre

Autó töltők

SOL 22H kW EV töltő

232 800 Ft + ÁFA

Autó töltők

SOL 11H kW EV töltő

200 000 Ft + ÁFA
Rendelésre
174 000 Ft + ÁFA
Rendelésre

Autó töltők

SOL 7.4H kW EV töltő

164 000 Ft + ÁFA

Földre telepíthető

Post Mount 6XL

296 000 Ft + ÁFA
Tovább a termékekhez

Kérdés, vagy ajánlatkérés esetén, forduljon hozzánk bizalommal.